Анкета

Колко често използвате почивните дни за излети и разходки сред природата?

Край Равадиново замък смайва туристите

„Какво ще намериш в Созопол?” - питаше в свое стихотворение една от добрите български поетеси. В Созопол наистина можеше да откриеш специална атмосфера, специални хора, и специални спомени... доскоро.

Сега откриваш типичното "съвременно" българско разбиране за туризма, в което тези елементи липсват. С малки изключения.

Едно от тях се намира на 2 километра от града, навътре в сушата. На 20 декара площ до село Равадиново се издига странна, романтична и величествена постройка. Гледана от въздуха, прилича на кръст, гледана откъм езерото - на детска приказка. Георги Тумпалов от Созопол, собственик на уникалния градеж, е може би единственият българин, който може да каже за себе си, че е построил истински замък.

Започнал го преди 13 години, на шега. Ходил по света, гледал, чел и се учил. Въпреки че работи с архитекти, той всичко си измислял и решавал сам. Кумирът му е Антонио Гауди, но усеща, че може да мине лесно границата между изисканост и кич. „Аз не ща да е претрупано - и няма да е така” – казва Жоро.

Въпреки че сградата все още не е завършена напълно, всяко лято през нея минават стотици туристи, за да я разгледат. Четири кули, сводове и басейни, езеро с лебеди, арки, стени и тавани с аметист и златен варак... и над 16 000 тона камъни. Вече са вдигнати кулите на няколко етажа със сводести прозорчета.

Сградата отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена. Те висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Него Тумпалов засадил още с първата копка на сградата. Кулите са украсени с мед и месинг.

"Архитектурата на замъка е съвършенно проста, аз сам я начертах с лопатата на пясъка преди 13 години, когато направих първата копка. От тогава досега всеки камък е минал през ръцете ми", разказва Жоро Тумпалов и обяснява как е вадил камъните от Странджа, край границата с Турция.

Покрай строежа се образова - премисля всеки детайл, чертае хиляди пъти, обхожда с ръка всяко камъче, посреща всеки, който желае да разгледа творението му. „Камъкът, за разлика от хората, има само едно лице... Трябва да му го намериш и да го сложиш с лицето навън, да гледа” обяснява той.

Целия свод на избата, която се намира 12 метра под земята и е строена по мелнишки тертип, е украсен с обков от месинг, а в сърцето й има кът със сталактити и сталакмити /изляти по калъп в работилницата/, от които се стича вода. Тук ще се предлага вино, но не какво да е - мелнишко, асеновградски мавруд и няколко местни сорта, това са хубавите вина, отсича Жоро, който е родом от Сандански.

Навсякъде из градината има статуи, огромни дървени фенери с красива дърворезба, каменни птици и русалки. След като веднъж влезе в имението през голяма каменна порта, посетителят поема към уникалния дворец. Следва красива арка, копие на Адриановата в Истанбул. Зад нея се озоваваш в приказна градина с езеро, в което плуват двойка бели и четири черни лебеда, които привнасят неповторима атмосфера към аристократичната обстановка.

Оказва се, че има и щрауси край замъка. Най-едрият щраус, яде от ръката му. По натакък може да се видят и елени в едно заграждение. В двора на замъка има и внушителна църква, зидана също от странджански камък, която носи името "Св.Георги". Между каменните късове са вградени гърла и дръжки на стари амфори, извадени от морето край Созопол.

Невероятната атракция край Равадиново вече е известна и зад граница. При него са идвали известни наши и чужди бизнесмени, политици, артисти. На ден понякого пристигат 30-40 коли с туристи да му се полюбуват. Стопанинът на уникалния имот признава, че все още се чуди какво да прави със замъка като го завърши.

Най-вероятно той ще бъде превърнат в супер туристически комплекс със СПА, вътрешни басейни, възможност за спортен риболов и още куп "царски" развлечения. Георги признава, че е получил не едно и две предложения от големи компании да станат съсобственици, за да се довърши по-бързо. Миналото лято богата французойка директно го попитала колко иска, за да купи замъка. Тумпалов обаче не продава и сантиметър от имението си.

Наскоро екип от "Дискавъри" поискал да направи филм за уникалния градеж, но стопанинът отказал, понеже замъкът не бил готов. В същото време Тумпалов иска цяла България да знае, че всеки може да дойде тук по всяко време и да види замъка. "Направих го в България, защото сме родени тук и тук ще умрем , а той ще остане...”

назад ...

Селски туризъм

Селският туризъм добър начин за опознаване на традициите в България.

Чрез престой в селска къща, туристите имат възможност да прекарат почивката си в уютна и домашна атмосфера, различна от тази на хотелите, докосвайки се до селския бит. Специфичното на този вид почивка е, че предлаганата храна е напълно истинска, тъй като голяма част от използваните продукти се отглеждат или правят на място.

прочети повече ...

Пакистан строи парк за развлечение на лобното място на бин Ладен

Пакистан планира да превърне града, където беше убит Осама бин Ладен, в туристическа дестинация, съобщи Sky News.

Местните власти възнамеряват да построят развлекателен парк в Аботабад, който ще включва парк на наследството, зоологическа градина, аквапарк, улица на храните и мини голф игрище.

Целта им е не да лъскат имиджа на града, след като стана лобно място на терорист номер 1, а да привлекат повече туристи в него.

прочети повече ...

АРХИВ

Септември

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии