Анкета

Колко често използвате почивните дни за излети и разходки сред природата?

Мадарският конник зарежда с енергия

Мадарският конник се намира на 15 км от Шумен и на 75 км от Варна. Още преди да са стигнали до село Мадара, през което минава пътят, пред туристите се открива величествената гледка на 110-метровите скали. В подножието 225 стъпала водят до скалите с уникалния релеф, който няма аналог в цял свят.

У нас няма друго подобно съчетание на история, прекрасна природа и енергийно въздействие, каквито могат да се усетят край уникалния скален релеф на  Конника. Не случайно България го избра за свой глобален символ.

Конникът, който от 30 г. е под закрилата на ЮНЕСКО, е в естествени размери 3,15 на 2,90 метра висок. Изобразява владетел, качен на кон, забил победоносно копието си в лъв и следван от куче.
Изследователи го свързват с времето на хан Тервел (701-721 г.). Безспорно е, че триумфалната сцена символизира владетелска победа над врага и е най-яркият символ на българската държавност.

Въпреки че туристическият сезон още не е започнал, и сега е пълно с посетители. Миналата година близо 37 000 българи и чужденци са платили по 4 лв. вход, за да видят този уникален паметник на старобългарското изкуство от VIII век.

Всеки може да се разходи по алеите на резервата, да зърне двете пещери и скалния параклис. Да почерпи от енергията на това култово място, където се смесват езически светилища с християнски паметници.

Който няма търпение, може да го зърне още от паркинга през телескоп, но нищо не може да се сравни с усещането да го видиш отблизо. Под конника е изградена постоянна платформа за проучване на скалата, но тя не пречи да бъде съзерцаван.

Смята се, че точно под релефа положителното енергийно излъчване е най-силно. Вдясно пътят води към скалния параклис “Св. Пантелеймон”. Там посетителите могат да запалят свещ и да оставят написано най-съкровеното си желание.

Атракция са Малката и Голямата пещера, в която първо те посреща ехото от падащи капчици жива вода. Тънки струи се стичат от свода й, провират се между вечнозелените бръшляни и пълнят шепите на гостите. При студ водата се превръща в огромни ледени сталактити.

Според преданието под импозантния свод на Голямата пещера векове наред е съществувало древно тракийско светилище на трите нимфи, покровителки на водата, горите и природата.

Пещерата е с уникална акустика и чудесно място за симфонични концерти. Поради опасността от падащи камъни е изграден дървен мост, от който туристите безопасно могат да се наслаждават на природното чудо. Предстои да бъдат поставени обезопасителни мрежи по скалите.

Гостите на резервата не пропускат да се изкачат и до Мадарското плато, до което се стига по други 384 стъпала, изсечени в скалата, вляво от конника. Там може да се види крепост от римско време, която е ползвана по-късно и за защита на първата българска столица Плиска. Гледката от орловата височина е неописуема и всяко изкачено стъпало си струва, обясняват дори чуждите туристи.

Тези, които искат да посрещнат изгрева в резервата, могат да похапнат и нощуват на метри от конника в новия “Мадара Хан”. Над ресторанта му вече е изградена хотелска част с 10 легла в уютни апартаменти. Нощувката е 15 лв. на човек. В резервата има и къмпинг с бунгала и хижа.

Туристите могат да отседнат и в къщите за гости в близкото с. Мадара или в съседното с. Кюлевча, което е само на 3 км. На таково разстояние е и живописната местност Кирека, където също има обновен комплекс с 35 легла, тенис корт и параклис. Навсякъде в Мадара има интернет покритие.

назад ...

Селски туризъм

Селският туризъм добър начин за опознаване на традициите в България.

Чрез престой в селска къща, туристите имат възможност да прекарат почивката си в уютна и домашна атмосфера, различна от тази на хотелите, докосвайки се до селския бит. Специфичното на този вид почивка е, че предлаганата храна е напълно истинска, тъй като голяма част от използваните продукти се отглеждат или правят на място.

прочети повече ...

Пакистан строи парк за развлечение на лобното място на бин Ладен

Пакистан планира да превърне града, където беше убит Осама бин Ладен, в туристическа дестинация, съобщи Sky News.

Местните власти възнамеряват да построят развлекателен парк в Аботабад, който ще включва парк на наследството, зоологическа градина, аквапарк, улица на храните и мини голф игрище.

Целта им е не да лъскат имиджа на града, след като стана лобно място на терорист номер 1, а да привлекат повече туристи в него.

прочети повече ...

АРХИВ

Септември

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии