Анкета

Колко често използвате почивните дни за излети и разходки сред природата?

Черквите на София след Освобождението

След обявяване на София за столица вместо турските джамии се появяват черквата “Света София”, ротондата “Свети Георги” и църквата “Св. Седмочисленици".

Черквата “Света София” при избора на града за столица е в плачевно състояние. Първоначално турските завоеватели искали да срутят църквата, но щом се захващали с това, измирало видно тяхно семейство.

През ХVI век тя е била ремонтирана, издигнали минаре на западната й страна и получила името Сияуш паша джамия. При голямото земетресение от 1858 г. се срутило минарето, затрупало двамата синове на джамийския мютевелия и служенето в нея било преустановено.

Когато руските освободителни войски навлизат в София, генерал Гурко посещава старинната църква, построена през VI век.

След Освобождението църквата е оставена да се руши, била е склад за газ, наблюдателница на пожарната команда. Чак през 1910 г. се сещат да потегнат покрива й, а 16 години по-късно и основно да ремонтират.

Ротондата “Свети Георги” е по-стара от “Св. София", чиято сграда също многократно е префасонирана. Построена е през III-IV век от византийския император Константин Велики и е била част от бански комплекс.

През VIII век вече е православен храм, а 8 века по-късно турците я преобръщат в Гюл джамия. Добавени били минаре, училище, погребан бил и висш мюсюлмански духовник.

След Освобождението ротондата била санитарен склад, после седалище на гимнастическото дружество "Сокол"... Временно в нея приютяват тленните останки на княз Александър Батенберг, докато се довърши мавзолеят му.

Първите проучвания в ротондата са направени от проф. Богдан Филов. В края на 80-те години на ХХ в. е завършена цялостната реставрация и консервация на църквата.

Църквата “Св. Седмочисленици" през 1901 г. е превърната в християнски храм на мястото на Черната джамия с разпореждане на премиерът Петко Каревелов.

След Освобождението бившата Имарет джамиси е превърната в централен затвор и я наричат Черната джамия. Тя била заобиколена с високи каменни зидове с главен вход откъм ул. "6 септември".

В Черната джамия се е влизало най-напред в първия двор, част от днешната градинка. Там било караулното помещение. През втората врата се влизало във друг двор, в който били килиите за по-безобидните престъпници. Там имало също кафеджийница, бръснарница и затворническа лавка.

По-опасните престъпници били затворени в самата джамия. Окованите във вериги бяха долу в партера. Близо до днешния вход на черквата имало малък зимник, който служел за карцер.

През 1901 г. премиерът Петко Каревелов разпорежда джамията да бъде преобърната в християнски храм. Две години по-късно храмът е осветен и приема името "Св. Седмочисленици".

До църквата е гробът на Каравелов и жена му Екатерина.

назад ...

Селски туризъм

Селският туризъм добър начин за опознаване на традициите в България.

Чрез престой в селска къща, туристите имат възможност да прекарат почивката си в уютна и домашна атмосфера, различна от тази на хотелите, докосвайки се до селския бит. Специфичното на този вид почивка е, че предлаганата храна е напълно истинска, тъй като голяма част от използваните продукти се отглеждат или правят на място.

прочети повече ...

Пакистан строи парк за развлечение на лобното място на бин Ладен

Пакистан планира да превърне града, където беше убит Осама бин Ладен, в туристическа дестинация, съобщи Sky News.

Местните власти възнамеряват да построят развлекателен парк в Аботабад, който ще включва парк на наследството, зоологическа градина, аквапарк, улица на храните и мини голф игрище.

Целта им е не да лъскат имиджа на града, след като стана лобно място на терорист номер 1, а да привлекат повече туристи в него.

прочети повече ...

АРХИВ

Септември

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии