Анкета

Колко често използвате почивните дни за излети и разходки сред природата?

Верила, вр. Голям Дебелец

Първия маршрут започва от село Ярлово. Излиза се в южната част на селото и се тръгва по хубав черен път минаващ  през ниско възвишение. Има синя туристическа маркировка. Стига се Букапреслапски проход. От там се следва билния път, които е част от туристически маршрут Е-4. Маркировката е червена до т. Rzkl 18. Завива се вдясно по черен път - маркировка вече няма.

На премката  между върховете Върлото присое и Дебелец се оставя черния път и вляво следва стръмно изкачване до Дебелец. Дължината на маршрута в едната посока е 13 километра, но в началото може да се подходи по черния път и с обикновен автомобил, което значително ще скъси дистанцията.

Втория маршрут започва от село Ковачевци. По черен път се стига до манастира Св. Георги. Над манастира следва изкачаване по черен дърварски път минаващ през реброто на ясно очертан рид. Някъде по средата на рида черния път се превръща в улей. При точка Rzkl 05 се стига билния път и маркировката на Е-4. Върви се на запад около 1 км по Е-4, след което следва изкачване без пътека през гората към върха. Дължината на маршрута в едната посока е 10 километра, но в началото може да се подходи по черния път и с обикновен автомобил, което значително ще скъси дистанцията.

назад ...

Априлци - райско кътче в сърцето на Стара планина

Град Aприлци се разпростира в приказно красива просторна котловина с невероятна панорамна гледка, на около 200 км североизточно от София и надморска височина 500-600 м. Котловината е обградена от резервата Северен Джендем, връх Триглав, най-високия старопланински връх Ботев (2376 м) и уникалния по своята форма и красота връх Марагидик. В подножието на тези колоси се редуват плътни гористи склонове, живописни хълмове, тучни ливади, прорязани от прелестните извивки на реките Острешка, Видимска и Зла река. Тези природни дадености осигуряват на курорта прохладни нощи през летните горещини, мека и слънчева зима, чист планински въздух.

прочети повече ...

Кадемлийското пръскало - един от петте най-високи водопади у нас

Изходен пункт за Кадемлийският водопад (пръскало), който се намира в Централен Балкан на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа, е едноименното село - Тъжа.

До Кадемлийското пръскало се стига след около 40 минути от разклона за хижа "Триглав" ("Равна") в Централен Балкан в Русалийският проход (1500 м.н.в.), известен още и като Марин проход, разделящ двата най-високи старопланински масива - Ботевския и Триглавския.

Водопадът е разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500 м.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Март

Февуари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии