Анкета

Колко често използвате почивните дни за излети и разходки сред природата?

Пътуване в Централния Север

Едно запаметяващо се пътуване може да започне е с града герой Плевен. Той е историческо и културно селище, но също и средище на географията.

В Плевен е едно от най-големите средоточия на природни дадености, които малко хора посещават.

Снимка: offroad-bulgaria.com

Това са каньоните на реките Тъченица и Чернелка. Уникално място за душевно пречистване. Много показателен е фактът, че тази забележителност е близо до плевенската Панорама.

След това по стъпките на Левски се стига до Ловеч, където трябва да се види историческият музей, старинниянт квартал Вароша.

Следват Троян и Тетевен - старопланинските селища, съхранявали българския дух и неговия революционен огън. Непременно трябва да се посетят троянският манастир "Успение Богородично" и Природонаучният музей в село Черни Осъм, където природните дадености са се съчетали с ентусиазма на местните жители. Музеят е тяхно дело.

Така маршрутът достига до една от най-съществените точки в тази екскурзия - пещерата Съева дупка. За мен тя е най-красивата пещера. Не бива да се пропусне инкубаторът на промишлената мисъл в България - Габрово.

От там пътят естествено води към Трявна, Дряново, трябва да се мине и през Боженци. Прекрасно място за почивка и да се попие атмосферата на отминали времена.

Стигаме до културната и духовна столица на България - Велико Търново. Няма друго място в България, а вероятно и в света, където една лекция по история и география може да бъде предадена на живо.

Виждат се меандрите на Янтра, терасите и скалите, а над тях се извисяват кулите. Ако имаме и по-голямо въображение, можем да видим и съответните бойни действия, разиграли се във вековете.

назад ...

Априлци - райско кътче в сърцето на Стара планина

Град Aприлци се разпростира в приказно красива просторна котловина с невероятна панорамна гледка, на около 200 км североизточно от София и надморска височина 500-600 м. Котловината е обградена от резервата Северен Джендем, връх Триглав, най-високия старопланински връх Ботев (2376 м) и уникалния по своята форма и красота връх Марагидик. В подножието на тези колоси се редуват плътни гористи склонове, живописни хълмове, тучни ливади, прорязани от прелестните извивки на реките Острешка, Видимска и Зла река. Тези природни дадености осигуряват на курорта прохладни нощи през летните горещини, мека и слънчева зима, чист планински въздух.

прочети повече ...

Кадемлийското пръскало - един от петте най-високи водопади у нас

Изходен пункт за Кадемлийският водопад (пръскало), който се намира в Централен Балкан на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа, е едноименното село - Тъжа.

До Кадемлийското пръскало се стига след около 40 минути от разклона за хижа "Триглав" ("Равна") в Централен Балкан в Русалийският проход (1500 м.н.в.), известен още и като Марин проход, разделящ двата най-високи старопланински масива - Ботевския и Триглавския.

Водопадът е разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500 м.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Март

Февуари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии