Анкета

Колко често използвате почивните дни за излети и разходки сред природата?

Маршрут от Шумен през Силистра и Варна

Стигне ли туристът района на град Шумен, не може да не се възкачи на Платото и да не разгледа Паметника на създателите на българската държава.

После трябва да продължи към старите столици Плиска и Велики Преслав. Трябва да се посети и резерватът Мадара, където е Мадарският конник.

След което пътят продължава в североизточна посока към една по-периферна географска територия - към Тутракан и Силистра. Центрове, които винаги са били опора на българската държавност, дори и в годините, когато България я няма на политическата карта.

Преди да стигне до Силистра, природолюбителят трябва да се отбие в резервата Сребърна, който е включен в програмата на ЮНЕСКО. В него има природонаучен музей и се провеждат експерименти с цел запазване на природната среда.

След това екскурзията трябва да продължи към Добрич, където е къщата музей на Йордан Йовков, да се премине през архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик, за да се стигне до нос Калиакра.

После е Девня с девненските карстови извори. В града е единственият музей на мозайките в България.

Пътешествието може да завърши във Варна - град с богата история, днес един от най-големите ни обществени центрове. Тук задълбително трябва да ссе видят  единствения у нас музей за историята на медицината и военноморския музей.

назад ...

Априлци - райско кътче в сърцето на Стара планина

Град Aприлци се разпростира в приказно красива просторна котловина с невероятна панорамна гледка, на около 200 км североизточно от София и надморска височина 500-600 м. Котловината е обградена от резервата Северен Джендем, връх Триглав, най-високия старопланински връх Ботев (2376 м) и уникалния по своята форма и красота връх Марагидик. В подножието на тези колоси се редуват плътни гористи склонове, живописни хълмове, тучни ливади, прорязани от прелестните извивки на реките Острешка, Видимска и Зла река. Тези природни дадености осигуряват на курорта прохладни нощи през летните горещини, мека и слънчева зима, чист планински въздух.

прочети повече ...

Кадемлийското пръскало - един от петте най-високи водопади у нас

Изходен пункт за Кадемлийският водопад (пръскало), който се намира в Централен Балкан на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа, е едноименното село - Тъжа.

До Кадемлийското пръскало се стига след около 40 минути от разклона за хижа "Триглав" ("Равна") в Централен Балкан в Русалийският проход (1500 м.н.в.), известен още и като Марин проход, разделящ двата най-високи старопланински масива - Ботевския и Триглавския.

Водопадът е разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500 м.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Март

Февуари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии