Анкета

Колко често използвате почивните дни за излети и разходки сред природата?

Побитите камъни - 50 милиона години история

Групата от побитите камъни, която се намира на 17 км. западно от Варна е сред най-посещаваните обекти в страната. Високите до 7 м. и с диаметър до 2 м. кухи скални стълбове са с пясъчно-варовикова обвивка и са разположени сред пясъчен терен. Впечатляващия пейзаж служи и за естествен декор на много филмови продукции.

Най- посещаваната група е известна с името Централна или Дикилиташка. В нея се наброяват около 300 големи и малки колони, оформени в ивица дълга 810 м и широка 115 м. Някои от тези колони са кухи в средата, а други са плътни. Материалът, от който са изградени те, е светлосив варовит пясъчник с карбонатно съдържание. Някои от колоните са така разядени от външните сили, че са придобили фантастични очертания.

Възрастта им се определя на около 50 милиона години и има много теории за произхода им. Най-новата теория доказва, че тези структури са се формирали около природни газови извори с доминиращо съдържание на газ. Такива образувания има известни на много места по света, както на сушата, така и в акваториите на Световния океан.

В гънките на пясъчните ребра ще забележим дебнещия своята плячка мравколъв. Интересни са и някои насекоми, като например: пясъчната оса, едрите жълтоглави стършелоподобни скалии, много скакалци. По скалните колони прибягват малки сивопепеляви гущерчета. По- рядко се среща големият зелен гущер със синьо оцветяване на главата. Не му отстъпва и големият ивичест гущер, който на гърба си има надлъжни светли ивици. От змиите най- чест представител е обикновеният голям стрелец. Той е безопасен за човека. Рядко се среща рогоносата пепелянка, която е отровна. Птичият свят тук е многоброен. Обикновеният керкенез, кукумявката, синигерът, каменарчето, свраката, щиглецът, кадънката и други птици гнездят и намират храна тук.

назад ...

Априлци - райско кътче в сърцето на Стара планина

Град Aприлци се разпростира в приказно красива просторна котловина с невероятна панорамна гледка, на около 200 км североизточно от София и надморска височина 500-600 м. Котловината е обградена от резервата Северен Джендем, връх Триглав, най-високия старопланински връх Ботев (2376 м) и уникалния по своята форма и красота връх Марагидик. В подножието на тези колоси се редуват плътни гористи склонове, живописни хълмове, тучни ливади, прорязани от прелестните извивки на реките Острешка, Видимска и Зла река. Тези природни дадености осигуряват на курорта прохладни нощи през летните горещини, мека и слънчева зима, чист планински въздух.

прочети повече ...

Кадемлийското пръскало - един от петте най-високи водопади у нас

Изходен пункт за Кадемлийският водопад (пръскало), който се намира в Централен Балкан на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа, е едноименното село - Тъжа.

До Кадемлийското пръскало се стига след около 40 минути от разклона за хижа "Триглав" ("Равна") в Централен Балкан в Русалийският проход (1500 м.н.в.), известен още и като Марин проход, разделящ двата най-високи старопланински масива - Ботевския и Триглавския.

Водопадът е разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500 м.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Март

Февуари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии