Анкета

Колко често използвате почивните дни за излети и разходки сред природата?

Кръгла годишнина в Парка за танцуващите 25 мечки

Паркът за танцуващи мечки край Белица навърши 10 години в средата на месец ноември.

Филм на немски журналисти показва мъченията, на които са подложени танцуващите мечки у нас и така започва историята му в средата на 90-те, когато, съобщават от фондация "Четири лапи". В офиса на австрийската организация за защита на животните "Четири лапи" започват да се получават писма от хора от целия свят, които настояват да се направи нещо.

В края на 90-те години е подписано споразумение между Министерство на околната среда и водите и "Четири лапи" за създаването на "Парк за реадаптация на танцуващи мечки" в полите на Рила, над гр. Белица, като по този начин е сложено началото на най-мащабния проект за защита на мечките не само у нас, но и в цяла Европа.

През 2000 г. към проекта се присъединява и фондацията на Бриджит Бардо и заедно с "Четири лапи", двете организации поемат изцяло издръжката на новия парк.

Една по една танцуващите мечки биват настанявани в парка, като предишните им собственици получават обезщетение, с което да могат да започнат нов живот, а първите три спасени мечки са Калинка, Малинка и Стефчо, които са докарани от разградското с. Гецово. Те са настанени в новоизградените 3 сектора на площ от 11 декара.

Първоначалната идея на природозащитниците е спасените мечки да се реадаптират към естествената си среда и след престой в парка да бъдат пускани в дивата природа.

За съжаление това се оказва невъзможно, тъй като всяка танцуваща мечка е отделена от майка си още в съвсем ранна възраст и няма дори елементарни умения за оцеляване в планината. Оказва се и, че тези умения не могат да бъдат придобити в по-късна възраст. Това налага и промени в концепцията за проекта - всички танцуващи мечки трябва да останат до края на живота си в парка.

През 2004 г. е официално открито разширение на парка и площта му е увеличена до 120 декара, които са разпределени в 7 сектора. Изграден е и нов модерен информационен център, където посетителите могат да се запознаят с историята на танцуващите мечки и мечкадарството. Също така е оборудвано и медицинско помещение, в което всяка година се извършват медицински прегледи и лечение на обитателите на парка.

През 2007 г. са спасени и последните три български танцуващи мечки Мишо, Мима и Светла. Благодарение на усилията на Министерство на околната среда и водите и две от най-големите организации за защита на животните в света, е сложен край на едно срамно за страната ни явление.

През 2009 г. в Белица са приютени и последните три танцуващи мечки от съседна Сърбия, а през лятото на тази година пристига и най-новият обитател на парка - мечето Монти, което "Четири лапи" спасява от частен хотел близо до Русе.

Днес в Парка за танцуващи мечки живеят 25 мечки, които се адаптират към естествения си начин на живот изключително успешно, а най-доброто доказателство за това е, че почти всички изкараха зимен сън миналата година, нещо, което никога не са правели в предишния си живот.

Паркът за танцуващи мечки е отворен за посетители почти през цялата година, като през летните месеци се организират и обиколки с гид. За съжаление поради лошия път потокът от туристи намалява с всяка година. За бившите танцуващи мечки се грижи всеотдаен екип от 6 души, като през пролетта и лятото той се увеличава до 10 човека.

Паркът на "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо осигурява и прехрана за много хора от известния с високата си безработица район на Белица. Храната за обитателите на парка се изкупува от местни производители, екипът е съставен предимно от хора от Белица.

"Четири лапи" планираха да отбележат годишнината с официално тържество, на което да бъдат поканени политици и известни личности, помогнали за спасяването на танцуващите мечки, но плановете пропаднаха заради почти напълно разрушения 11-километров участък от Белица до началото на парка. Вече три години от организацията алармират за рушащия се път, но от кметството на гр. Белица не им обръщат внимание.

Затова сега празнуват само обитателите на Парка за танцуващи мечки. За тях са приготвени специални лакомства, които са част от захранващата диета преди зимния сън. За съжаление една от първите спасени от "Четири лапи" мечки, Калинка, няма да може да се порадва на есенните вкусотии - възрастната мечка почина преди седмица от старост.

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в 8 страни, сред които и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика.

У нас освен с Парка за танцуващи мечки "Четири лапи" е позната и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на "Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.

назад ...

Ориентировачът Кирил Николов - Дизела покори за няма и 23 часа петте най-високи върха в България

Кирил Николов - Дизела - сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. - завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за 22 часа и 40 минути петте най-високи върха в България.

В 18.14 часа (15.08.2013) Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.

прочети повече ...

"5 Върха" - 24-часовият пробег на Кирил Николов - Дизела

След брооени дни Кирил Николов - Дизела ще се опита да направи това, което друг не е правил досега - само за 24 часа да изкачи 5-те най-високи върха в България, като покаже бягане и ориентиране на световно ниво!

Кирил ще измине общо 100км и ще преодолее 7000м денивeлация. Маршрутът включва пет етапа:

•    Местност Паниците, Стара планина – вр.Ботев – Паниците
•    Бъндеришка поляна, Пирин – вр Вихрен – Бъндеришка поляна
•    Местност Трите буки, Осогово – вр. Руен – Трите буки
•    Боровец, Рила – вр. Мусала – Боровец
•    Драгалевци, Витоша – вр. Черни връх – Драгалевци

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии