Анкета

Колко често използвате почивните дни за излети и разходки сред природата?

Осоговска планина

Осоговската планина или Осогово е планина в България и Република Македония. Най-високата и? точка е връх Руен - 2251 метра, който се намира на територията на България и е един от нейните 100 национални туристически обекта. Най-високата точка на територията на Република Македония е Царев връх.

Осогово е най-северно разположената планина от Осоговско-Беласишката планинска редица, част от Рило-Родопския масив. Отстои на 85 км от София. Северните и? склонове се спускат стръмно към Каменишката и Кюстендилската котловина. Между Осогово, Влахина планина и долината на Струма са разположени хълмисто-ридовите историко-географски области Осоговия и Пиянец.

Осоговската планина е важен хидрогеографски възел. По билото е вододелът между реките Струма и Вардар. Други по-големи реки са Бистрица, Елешница и Новоселска, които извират близо до връх Руен.

Единственият резерват тук е “Църна река”, който е разположен в горното течение на Църна река. 97% от площта му е заета от горски насаждения – незасегнати все още чисти букови гори с единични екземпляри от други видове като бял бор, сибирска хвойна, черна елша, върба, явор. Срещат се много защитени от закона птици като осояд, белоопашат мишелов,сокол скитник, скален орел и жълтоклюна алпийска гарга. Сред другите видове представители на животинското царство са видра, европейски вълк, рис, сухоземни костенурки, алпийски тритон. В реките виреят множество видове риби сред които са балкански щипок, горчивка, мряна и пъстърва.
От 2007 г. Осоговската планина е част от екологичната мрежа Натура 2000.

назад ...

Ориентировачът Кирил Николов - Дизела покори за няма и 23 часа петте най-високи върха в България

Кирил Николов - Дизела - сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. - завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за 22 часа и 40 минути петте най-високи върха в България.

В 18.14 часа (15.08.2013) Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.

прочети повече ...

"5 Върха" - 24-часовият пробег на Кирил Николов - Дизела

След брооени дни Кирил Николов - Дизела ще се опита да направи това, което друг не е правил досега - само за 24 часа да изкачи 5-те най-високи върха в България, като покаже бягане и ориентиране на световно ниво!

Кирил ще измине общо 100км и ще преодолее 7000м денивeлация. Маршрутът включва пет етапа:

•    Местност Паниците, Стара планина – вр.Ботев – Паниците
•    Бъндеришка поляна, Пирин – вр Вихрен – Бъндеришка поляна
•    Местност Трите буки, Осогово – вр. Руен – Трите буки
•    Боровец, Рила – вр. Мусала – Боровец
•    Драгалевци, Витоша – вр. Черни връх – Драгалевци

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии